Om café directo

En anden måde at handle kaffe på

café directo er en alternativ måde at handle din kaffe på.

Indtil videre rister og pakker vi kaffen i Danmark. Men idéen er at opbygge et fællesskab mellem producenter og forbrugere, hvor vi arbejder hen mod, at så mange af processerne sker så tæt på producenterne som muligt.

Det begyndte med Kirkekaffe

Siden 2007 har bønderne i landsbyen El Coyolar gennem deres andelsforening La Esperanza været med til at sælge kaffe til Danmark gennem kaffemærket Kirkekaffe. Udover fair trade-prisen på kaffen, er der for hvert kg solgt kaffe bidraget med kr. 14,- til det såkaldte Kirkekaffe-program. Kirkekaffe-programmet har med over ½ million kroner bidraget til fælles projekter i landsbyen (børnebibliotek, legatprogrammer, skolebøger, vandforsyning, gangbroer og meget mere).

Se mere om Kirkekaffe her.

10-års jubilæum

Det har længe været et ønske for bønderne i El Coyolar at få del af værdikæden på kaffen. Altså ikke kun at sælge den plukkede kaffe, men at komme ind på markedet for ristet kaffe. I forbindelse med Kirkekaffes 10 års jubilæum i 2017 har vi derfor besluttet at introducere kaffemærket "café directo" på det danske marked.

Den lokale forening - ASELCO S.A.

café directo er udviklet som et samarbejde mellem La Asociación de Productores de El Coyolar (= ”Sammenslutningen af producenter i El Coyolar”) i Nicaragua og Kirkekaffesalg ved Kjeld B. Nielsen i Danmark.

café directo i Danmark

café directo sælges i Danmark gennem café directo ApS. café directo (CVR 3902 4489) .

café directo ApS sørger for betaling af fragt, moms, kaffeafgift og administration i Danmark efter aftale med La Asociación de Productores de El Coyolar.

café directo er registreret som socioøkonomisk virksomhed (se her).

Fra IVS til ApS

I forbindelse med vores crowdfunding-projekt på Coop.dk erfarede vi, at mange bidragsydere ønskede direkte ejerskab af café directo.

I december 2019 er café directo omdannet til et ApS med en anpartskapital på kr. 75.000,-.

café directo har to slags anparter.

  • Anparter med stemmeret, som tegnes af grundlæggeren af café directo, Kjeld B. Nielsen.

  • Anparter uden stemmeret, som støtter af virksomheden kan tegne.

Omdannelsen er sket primært for at skaffe kapital til finansiering af kaffelager (mellem køb og salg) samt for at inddrage brugerne i Danmark.

På sigt skal café directo også skaffe kapital til at investere i et opkøbscenter i Nicaragua i samarbejde med ASELCO S.A.

Evt. forespørgel om anparter kan ske på kbn@cafedirecto.net.

Hvordan fungerer det med anparter

Formaliterne vedrørende anparterne er anført i en såkaldt Ejeraftale (som kan ses her).

Kort fortalt:

  • Anparterne er på pålydende kr. 1.000,- per styk.

  • Anparterne er ikke til spekulation.

  • Investering i anparter er risikofyldt. Man kan dog højest miste værdien af anparten.

  • Eventuelt overskud akkumuleres normalt som indre værdi.

  • Der tilstræbes en moderat forrentning af anparterne.

  • Anparterne kan sælges til indre værdi jf. sidst aflagte regnskab. Først tilbydes anparterne til de øvrige anpartshavere, dernæst til eksterne købere.

  • Interesserede købere og sælgere af anparter registres i selskabet, og der handles løbende gennem selskabet.

  • Anpartkapitalen kan øges efter vedtagelse på en generalforsamling. Anpartskapitalen vil normalt kun blive øges, hvis der interesserede køber og hvis der ikke er "gamle" anparter til salg.