Høsten er i fuld gang (november 2022)

Plukning

Plukning af kaffe kræver meget arbejdskraft i en relativt kort periode. Heldigvis modner kaffen på forskelligt tidspunkt alt efter højden. Derfor kan plukkerne have en længere sæson.

På akkord får plukkerne i denne høst COR 70 (= DKK 14) per 20 liter (= en "lata"). En dygtig plukker kan høste op til 7 "latas".

Igen i år er der stor efterspørgsel på plukkere, da mange er taget til Costa Rica for at arbejde eller migreret til USA.

Afpulpning

De plukkede bær skal afpulpes. Det vil sige, at frugtkødet skal skrælles af kaffebønner.

Dertil bruges en maskine, der valser bærerne og sender bønner til den ene side og frugtkødet til den anden side.

På billedet ses en lille håndrevet afpulper. Men afpulperne er normalt meget større og drevet af motor.

Pulpen kan bruges til kompost.

Gæring

Efter afpulpningen skal bærene fermentere.

Fermentering får slimlaget omkring bærerne til at løsne sig.

Vask

Efter fermentering skal bærene "vaskes" eller rettere skylles.

Det kan ske på mange måder og med brug af forskellig mængde vand. På fotoet sker i kasser af træ. Det er en meget rustik måde at vaske kaffe på.

Skyllevandet - "honningvasket" - er sødligt og slimet. Derfor er det meget dårlig skik - som på fotoen - at vaske ved den lokale bæk.

Tørring

Efter "vasken" skal bærene sorteres og tørres i solen, så de kan transportes til tørmøllen.

Ved sortering fjernes bær med huller efter biller, fejlgærede, umodne samt andre fejl.